Het aantal faillissementen is in 2014 flink gedaald ten opzichte van voorgaande jaren. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten van Faillissementsdossier waarvan de resultaten begin deze oktober bekend werden. Een positieve tendens in de ondernemerswereld van Nederland. Maar ondanks het aantal flinke dalingen blijft het verstandig om op de hoogte te zijn van hoe je een faillissement kan zien aankomen. Om die reden hebben wij onderstaand artikel uiteengezet. Hierin vind je zaken waar je op kan letten, tips, informatie en verwijzingen naar andere handige websites die zich ook richten op hetzelfde onderwerp.
1. Waar kan je checken of een bedrijf failliet is?
Wellicht wil je nu direct checken of een bedrijf failliet is. Faillissementen en failliete bedrijven kun je gemakkelijk opzoeken op bijvoorbeeld OpenCompanies. Dit is een website waar alle bedrijven van Nederland zijn te vinden, maar ook alle failliete bedrijven.
2. Hoe zie je een faillissement aankomen
Er zijn verschillende zaken waaraan je kan zien dat een bedrijf bijna failliet gaat. Wij willen je kennis laten maken met vijf signalen. Allereerst kan je zien dat een bedrijf bijna failliet gaat, door te kijken naar het personeel. Trekken er veel mensen weg? Gaan veel personeelsleden op zoek naar een nieuwe uitdaging? Als het antwoord op deze vragen ja is, kun je ervan uitgaan dat er een faillissement aankomt. Een ander aspect is het aantal bestellingen, wanneer een bedrijf niet meer zoveel opdrachten uitgeeft duid dat ook op een mogelijk faillissement. Hetzelfde geldt voor inconsequent betaalgedrag. Ook kun je het merken aan de ondernemer of eigenaar zelf. In het geval van dreigend faillissement kan hij of zij vluchtgedrag vertonen. Wil je er zeker van zijn of een bedrijf bijna failliet gaat? Dan kun je uiteraard ook nog een kredietwaardigheidscheck doen.
3. Hoe kan je een faillissement voorkomen?
Een faillissement kan je voorkomen, maar vaak kan dit wel lastig zijn omdat er over het algemeen veelal te laat wordt ingegrepen. Wanneer er wel op tijd wordt ingegrepen kan er worden gekeken naar het management, wellicht moet de organisatie anders gemanaged worden. Een andere optie is kijken naar uitgaven en inkomsten, hoe kun je zorgen dat de inkomsten hoger zijn dan de uitgaven. Wellicht moeten bepaalde zaken van de onderneming geschrapt of juist uitgebreid worden.
Reacties door totaalondernemer