Slakken en naaktslakken, een ware plaag voor de tuin. Ze vreten stengels en bladeren aan en kunnen met gemak je hele tuin veranderen in een slagveld. Ze laten slijmerige zilversporen achter. Zo weet je dus ook meteen dat jij last hebt van slakken. Naaktslakken zorgen voor de meeste schade. Slakken zorgen voor het opruimen van bladeren. Ook dienen ze als voedsel voor een groot aantal diersoorten zoals vogels. Als je slakken dus chemisch bestrijd, verdwijnen vogels en egels uit je tuin en kan je deze beestjes ook ziek maken. Je kunt de slakken dus beter op een biologische manier verwijderen uit de tuin.

Slakken weghouden en planten beschermen

Er zijn diverse manieren om slakken te bestrijden en weg te houden uit je tuintje. Controleer bijvoorbeeld de aarde in je tuin op slakkeneitjes. Als je goed kijkt zal je hoopjes witte eieren tegenkomen die je gemakkelijk kunt weghalen. Een erg goed middel tegen slakken is knoflook. Je zou je planten kunnen bespuiten met een knoflook-extract. Dit houdt de slakken weg en bespoten eitjes zullen niet meer uitkomen. Koperstrips zijn ook erg handig. Als je deze strips op poten plakt voorkom je dat ze omhoog kruipen, zelfs als het vochtig is. Slakkenkorrels, deze zijn niet alleen schadelijk voor slakken, maar ook voor hun vijanden, huisdieren en ook voor mensen. Het beste is om biologische slakken korrels te gebruiken. Deze bevatten fosfaat en ijzer en zorgen ervoor dat slakken niet meer eten en uiteindelijk sterven. Slakken zijn te vangen met een ingegraven potje. Je kan daar zoet bier in doen. De slakken zullen proberen om bij het bier te komen en in het potje vallen. Een wat diervriendelijkere manier is om een meloen uit te hollen. Slakken vinden dit heerlijk. Iedere ochtend kun je de slakken dan verwijderen die in de meloen zitten en ze op een plaats neer zetten, waar ze jou tuintje niet meer lastig zullen vallen. Natuurlijk moet je niet vergeten om gebruik te maken van de vijanden van de slak. Vogels, egels of misschien wel eenden, ze zullen de slakjes op eten, voor beide partijen gunstig toch?

Slakken bestrijden met zout? Nee!

Bijna iedereen kent dit trucje wel: slakken bestrooien met zout. Als slakken ergens niet tegen kunnen is het zout. Maar het is een vreselijke manier om zo het diertje te doden. Doordat het zout al het water uit de slak onttrekt, wordt het beestje langzaam weggevreten. Dit effect is het zelfde als een mens zoutzuur over zich heen zou krijgen. Niet fijn dus. Uiteindelijk blijft er niks meer over van de slak, behalve een beetje slijm. Het is verschrikkelijk om deze manier toe te passen, daarom vragen wij om te kijken voor een biologische manier die slakvriendelijker is.

Voor meer informatie over het bestrijden van andere diertjes ga dan naar de webshop van Rood met zwarte stippen.