Wat is courtage? Waarom wordt er courtage gerekend door de bedrijfsmakelaar en is dit wel nodig? Kan het niet goedkoper? In dit artikel alles over de courtage van een bedrijfsmakelaar.

Over makelaarscourtage:

Een courtage is het loon wat een bedrijfsmakelaar ontvangt bij het verkopen of verhuren van een kantoorruimte, bedrijfshal of winkelpand. De courtage wordt van te voren in een overeenkomst vastgelegd. Bij het verhuren van bedrijfspanden met een bedrijfsmakelaar ligt de courtage rond de 15%. Dit betekent dat de opdrachtgever 15% van zijn eerste jaarhuur afstaat aan de bedrijfsmakelaar! Zeker als het gaat om bijvoorbeeld funda beleggingspanden loopt een dergelijke courtagebedrag al snel op.

Indien de huur van een bedrijfspand meer dan € 100.000,- per jaar is gaat de courtage naar beneden. De minimale courtage ligt rond de € 1500,- en bij hoge huren kunt u ook bedrijfsmakelaars vinden die een courtage aanhouden van 10%.

De regels bij een courtage overeenkomst

Spreek dus van te voren af welke courtage de makelaar rekent. Bij geen concrete afspraken in een overeenkomst heeft de makelaar volgens de wet recht op een redelijk loon. U kunt altijd over de courtage onderhandelen. Indien u tijdens de overeenkomst zelf een huurder of koper voor uw bedrijfspand vindt, heeft de makelaar altijd recht op loon.
Als de bedrijfsmakelaar het bedrijfspand niet weet te verhuren binnen een afgesproken termijn hoeft er ook geen courtage betaald te worden. U mag ook de opdracht te allen tijde intrekken, maar ga er dan van uit dat u een ‘boete’ betaalt. Indien u uw eigen bedrijfspand na het beëindigen van de opdracht zelf verhuurt of verkoopt kan de makelaar alsnog recht hebben op het volledige courtage bedrag. Dit is alleen het geval wanneer de bedrijfsmakelaar kan bewijzen dat mede door zijn acquisitie de deal gemaakt is.

Waarom is het verhuren van een bedrijfspand zo goedkoop bij Online Bedrijfsmakelaar?
Wij rekenen geen courtage, maar een vaste prijs. De prijs hangt af van de dienstverlening die u van ons verwacht. De reden dat Online Bedrijfsmakelaar zo voordelig is, ligt bij de verdeling van taken. Wij denken dat u zelf heel goed in staat bent om uw bedrijfspand te verhuren als u kunt beschikken over ons netwerk en kennis. Alle kennis en standaard documenten die nodig zijn voor het succesvol verhuren van een bedrijfspand kut u eenvoudig bij ons aanvragen. Indien u zelf de bezichtigingen doet, staat uw bedrijfspand al voor 995,- op Funda in business. En u betaald pas het gehele bedrag bij succesvolle verhuur!

Wat is dan uw voordeel?
Indien uw jaarhuur niet hoger is dan € 100.000,- en we een gemiddelde courtage aanhouden van 15% kunt u uitgaan van een sterk voordeel. Bereken het zelf a.d.h.v. onze berekentool!