Ben je op zoek naar een elektrische fiets of ‘e-bike’? In dit blog leer je wat meer over de verschillen in elektrische fietsen en waarom dit type fiets vandaag de dag zo populair is. Een nieuwe (elektrische) fiets aanschaffen is ten slotte best prijzig. Daarom kun je je het best zo goed mogelijk laten informeren over de verschillen. Wist je bijvoorbeeld dat er grote verschillen zijn in de motoren van de elektrische fiets? Een motor kan geplaatst zijn in het voor- of achterwiel, maar ook in het middenstuk van de fiets. De plaatsing heeft weer invloed op de aandrijving, dus het verschilt per persoon wat gewenst is.

Voordelen van een elektrische fiets

In 2016 was één op de drie nieuw gekochte fietsen een e-bike. En wij snappen wel waarom! Fietsen is best leuk, maar de afstand moet uiteraard wel te overbruggen zijn. We pakken met zijn allen al vaak snel de auto wanneer we de deur uit moeten of wanneer het een buiten een beetje miezert. Met een elektrische fiets wordt het gelukkig een stuk minder intimiderend om de stukken waar je normaal gesproken de auto voor zou pakken te overbruggen. Een normale fiets laat je al snel staan, maar met een elektrische fiets heb je altijd de wind in de rug. Activiteiten als boodschappen doen op de fiets kunnen ook best lastig zijn. Zware tassen aan je stuur, licht frame van de fiets. Daar heb je met een elektrische fiets een stuk minder last van.

Gewicht van de elektrische fiets

Een elektrische fiets is over het algemeen een stuk zwaarder dan een normale fiets. Dat maakt hem steviger en betrouwbaarder en fietst stiekem ook wel erg lekker. In 2015 was het verschil tussen de zwaarste en de lichtste elektrische fiets 8 kilo en dat had vooral te maken met de verschillen in het frame en de gebruikte onderdelen. In principe is het gewicht niet heel belangrijk, houd er echter wel rekening mee wanneer je de fiets bijvoorbeeld mee wil nemen op vakantie – bijvoorbeeld achter op de auto. Dan kan het handig zijn om een iets lichtere elektrische fiets aan te schaffen.

E-bike accu

Een belangrijk onderdeel van de e-bike is de accu waar de motor op draait. Die heeft gemiddeld een levensduur van vijf jaar. Dat kan echter flink verlengd worden, mits de accu (en de fiets) goed wordt verzorgd. Enkele tips om de levensduur te verlengen zijn om de accu niet te vaak op te laden, de e-bike hoofdzakelijk binnen (op kamertemperatuur) te parkeren en om deze in ieder geval niet in de vorst te laten staan.