Intranet is steeds populairder in de zakenwereld, geheel begrijpelijk. Een goed intranet vereenvoudigt en verbetert de samenwerking in zowel kleine als grote bedrijven. In dit artikel vertellen wij wat intranet is en wat de voordelen ervan zijn.

Intranet plaatje

Wat is intranet?

Een intranet is een besloten en (goed) beveiligd netwerk van een bedrijf, met dezelfde technische basis als internet. Dit maakt het mogelijk om veilig en gemakkelijk online bestanden te delen binnen een organisatie.

Het inloggen op het intranet is heel eenvoudig voor medewerkers. Er kan simpel ingelogd worden op het systeem via de webbrowser. In de webbrowser kunnen vervolgens de nodige documenten bekijken of toegevoegd worden. Het is wel belangrijk om een structuur aan te brengen in het intranet.

Het komt regelmatig voor dat organisaties extra webapplicaties toevoegen aan het intranet. Bij grotere organisaties worden er zelfs applicaties ontwikkeld door de ICT om zo effectief en productief mogelijk te kunnen werken. Een urendeclaratie wordt ook vaak bijgehouden in het netwerk.

Voordelen van intranet

Intranet heeft vele voordelen, wij hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet. Het lijken er ons genoeg om intranet een kans te geven in jouw organisatie

Altijd beschikking tot gegevens

Met een intranet creëer een centraal punt waar alle medewerkers hun informatie kunnen delen, toevoegen en bekijken. Dit zorgt niet alleen voor een eenvoudige en effectieve samenwerking, het zorgt er ook voor dat de bestanden in een beveiligde omgeving zijn opgeslagen.

Betere samenwerking

Hierboven hebben we het al eens gemeld: intranet zorgt voor een betere samenwerking in iedere organisatie. Het zorgt er namelijk voor dat er gemakkelijk gecommuniceerd kan worden.  Ook het delen van kennis is makkelijker met intranet.

Kostenbesparend

Een intranet is voor iedere organisatie een gunstige en winstgevende investering. Zo kan er geld bespaart worden op print- en papierkosten door het gebruik van minder documenten. Medewerkers zijn ook productiever en delen de kennis die ze hebben op het intranet, zo gaat dit niet verloren maar blijft die beschikbaar. Daarnaast is het beter mogelijk om op afstand samen te werken. Hierdoor hoeven er veel minder kilometers gemaakt te worden. Dit levert zowel een tijdsbesparing als een kostenbesparing op.