In 2012 is de overheid gestart met het vervangen van de energiemeter voor slimme energiemeters. Alle huishoudens in Nederland krijgen voor 2020 een slimme meter aangeboden. Op dit moment zijn er meer dan 3.000.000 meters vervangen voor een slimme meter.

Wat doet een slimme meter

Een slimme meter geeft je energieverbruik door aan de netbeheerder. Je meterstanden worden automatisch uitgelezen en vervolgens doorgestuurd naar je netbeheerder. Voor elektriciteit kunnen de meterstanden ieder kwartier worden uitgelezen en voor gas worden de meterstanden ieder uur uitgelezen. Deze meterstanden stuurt de netbeheerder vervolgens naar je energieleverancier. Van je leverancier krijg je vervolgens iedere twee maanden een verbruiksoverzicht, waarmee je inzicht in je verbruik krijgt. Ook hoef je niet meer je meterstanden door te geven als de energieleverancier de jaarafrekening gaat opmaken en is het makkelijker om energie te vergelijken. Je bent namelijk op de hoogte van je energieverbruik en kan dit gebruiken bij het energie vergelijken. Wil je met spoed een slimme meter aanvragen, dan is dat mogelijk. De kosten hiervoor bedragen € 72,60.

Slimme meter helpt met energie vergelijken en energie besparen

Door meer inzicht te krijgen in je energieverbruik wordt het makkelijker om te besparen en energie te vergelijken. Als je weet wanneer je veel energie verbruikt is het makkelijk om hier iets aan te doen. In het twee maandelijkse verbruiksoverzicht van je energieleverancier is het nog lastig om te zien wat je wanneer verbruikt. Je kunt daarom ook je slimme meter aan een app koppelen. Dan zie je dagelijks of zelfs per kwartier wat je verbruikt.

Je ziet dan op welke momenten je een hoog verbruik hebt. Misschien staan er dan apparaten aan die je niet gebruikt. Bij een constant hoog verbruik kan het zijn dat een apparaat verouderd is en daardoor veel energie verbruikt. Een apparaat vervangen kan dan voordelig zijn. Energie vergelijken kan dan ook op basis van je werkelijke verbruik in plaats van een geschat verbruik.

Privacy met een slimme meter

Bij een slimme meter wordt al snel gedacht aan het gebrek aan privacy. Je slimme meter wordt namelijk regelmatig uitgelezen. Een energieleverancier kan dus zien hoeveel energie je op een bepaald moment hebt verbruikt. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt scherp in de gaten wat leveranciers met deze informatie doen. Wil je niet dat je slimme meter wordt uitgelezen dan kan dat ook. Bij de plaatsing van de meter kun je aangeven dat je uitlezen van de meter uit wilt laten zetten. De netbeheerder kan dit dan voor je doen. Heb je al langer een slimme meter, maar wil je het automatisch uitlezen alsnog stop laten zetten dan is dat ook mogelijk. Je kunt dan contact opnemen met je netbeheerder en zij kunnen dit dan stopzetten.