Hoor je dat? Stil eens, luister goed. Volgens mij staat er iemand voor de deur. Tikkende kiezelsteentjes, schuivende voeten over het trottoir… Volgens mij is het niet pluis. Durf je te kijken? Iedereen voelt zich wel eens bekeken of onveilig. Zelfs in je eigen huis. Dat is gekkenwerk: dat hoort niet. In je huis moet je je prettig en geborgen voelen. Hier zijn wel oplossingen voor, zoals bijvoorbeeld beveiligingscamera’s.

 

Veilig gevoel door beveiligingscamera’s

Zo kunnen beveiligingscamera’s een veiliger gevoel geven. Je hoeft zelf niet meer te kijken; daar heb je ‘extra ogen’ voor. Ook als je niet thuis bent trek je gemakkelijker de deur achter je dicht. Uit een onderzoek uit 2013 is gebleken dat mensen zich anders gedragen als ze zien dat er een beveiligingscamera rond een pand hangt. Dit hoeft dus niet alleen een woonhuis te zijn, maar het kan ook gaan om winkelpanden of op de openbare straat. Mensen worden zelfbewuster als ze beveiligingscamera’s zien. In het onderzoek is naar voren gekomen dat men behulpzamer zijn rondom een beveiligingscamera dan rond een plek waar geen camera hangt. Dit zou te maken kunnen hebben met hun zelfbewustzijn.

 

Zelfbewustzijn kan ervoor zorgen dat het dieven afschrikt. Dieven slaan vaak impulsief toe, en een beveiligingscamera kan ervoor zorgen dat hij zich terugtrekt. Als hij dit niet doet (bijvoorbeeld omdat hij de camera niet heeft gezien) heb je evengoed iets om op terug te kijken: alles is opgenomen. Dit kan aangifte vergemakkelijken.

 

Nadelen van beveiligingscamera’s

Beveiligingscamera’s hebben natuurlijk ook nadelen. Men voelt zich bekeken. Privacy speelt een steeds grotere rol: zijn we nog wel anoniem? Met de komst van smartphones en de steeds groter wordende digitalisering is er een steeds grotere groep mensen die zich daarvan afkeert. Dat kan ook gelden voor beveiligingscamera’s: welke boodschap geeft het af als je er een voor de deur hebt hangen? Hebben we geen vertrouwen meer in elkaar? Wat doen de bewoners of winkeleigenaren of ambtenaren met de camerabeelden? Daarnaast – het werd net al aangekaart – zou het kwaad al geschied zijn op het moment dat dieven besluiten je huis leeg te roven. Bewakingsbeelden maken aangifte misschien makkelijker, maar je spullen zijn weg. Voorkomen is beter dan genezen, maar als er niets te genezen valt heeft het ook geen zin.

 

Het gaat om je eigen beleving. Het is niemand gegund zich onveilig te voelen in zijn eigen huis, zijn eigen thuis. Beveiligingscamera’s zouden daarvoor de oplossing kunnen zijn. Aan ieder voordeel zit z’n nadeel en andersom. Het is de vraag wat je ermee doet.