Tip 1: Overstappen loont bijna altijd!

Ben je nog nooit eerder overgestapt van energieleverancier? Je loyaliteit is bewonderenswaardig, maar je laat hiermee wel geld liggen. Bijna iedereen kan tientallen tot wel honderden euro’s besparen op de energierekening door simpelweg jaarlijks over te stappen. Overstappen van energie loont het meest voor diegene die nog nooit eerder zijn overgestapt, maar ook als je al eerder bent overgestapt kan het flink in de portemonnee schelen. Maak hierbij wel altijd gebruik van een vergelijkingswebsite: energieleveranciers bieden hierop vaak goedkopere energiecontracten aan om als het beste uit de vergelijking te komen.

Tip 2: Let op de tijd van het jaar bij het overstappen

Wees bewust van de verhouding die de tijd van het jaar heeft tot jouw moment van overstappen. Je maandtermijn is gebaseerd op je gemiddelde gebruik over een heel kalenderjaar. Zo betaal je in de winter in verhouding te weinig en in de zomer dus te veel. Loopt je huidige contract bijvoorbeeld tot en met november en je stapt over naar een andere leverancier tijdens of na de dure wintermaanden is de kans dat je moet bijbetalen groot. Omgekeerd geldt dan ook dat overstappen na de goedkope zomermaanden je waarschijnlijk geld terug oplevert. Over het algemeen loont het altijd om over te stappen voordat de dure wintermaanden eraan komen: door een nieuw contract met goedkope energie tegen lagere tarieven af te sluiten bespaar je hoe dan ook op je energierekening.

Tip 3: Voorkom een opzegboete

Ga voordat je gaat overstappen altijd eerst na tot en met wanneer je huidige contract loopt. Indien je voortijdig wilt overstappen, is de kans groot dat je te maken krijgt met een opzegboete. De hoogte van de opzegboete verschilt per leverancier, waarbij de bedragen kunnen oplopen tot maar liefst 125 euro per product (gas of stroom). Wacht dus altijd met overstappen tot je huidige contract is afgelopen, om te voorkomen dat de besparing die je maakt wegvalt tegen de opzegboete die je moet betalen.

Tip 4: Gas en elektriciteit bij dezelfde leverancier afnemen

Hoewel het niet verplicht is om gas en stroom bij dezelfde leverancier af te nemen, ben je vaak wel voordeliger uit met een dual fuel contract.

Door over te stappen naar een nieuwe gas- óf elektriciteitsleverancier kun je al een paar tientjes besparen. De grootste besparing haal je echter door gas en elektriciteit bij dezelfde leverancier af te nemen. De meeste leveranciers bieden namelijk flinke bundelkortingen op dual fuel contracten.

Tip 5: Maak gebruik van je bedenktijd

Haastige spoed is zelden goed: overhaaste beslissingen leveren zelden geld op. Neem dus goed de tijd om verschillende leveranciers en contracten met elkaar te vergelijken, het liefst op verschillende vergelijkingswebsites. Heb je al een contract getekend, ook dan kun je deze nog eens rustig nalezen. Je hebt namelijk wettelijk vastgelegd veertien kalenderdagen bedenktijd. Je hebt dus veertien dagen de tijd om je contract te ontbinden, mocht je in de tussentijd een goedkoper contract vinden. Maak hier dus gebruik van!