Koffiebekers zijn er in alle soorten en maten. Plastic, karton, biologisch afbreekbaar, met oor, zonder oor, speciaal voor espresso of juist geschikt voor een flinke mok koffie. Noem het maar op. Maar hoe weet je nou welke soort beker het best bij jou en je bedrijf past?

Plastic koffiebekers

Plastic koffiebekers zijn meestal de goedkoopste bekers. Ze worden vooral veel gebruikt in koffieautomaten, maar ook voor “gewone” koffie zijn ze prima geschikt. Plastic koffiebekers zijn zowel enkelwandig als dubbelwandig te verkrijgen. Met of zonder oor. Ze zijn er met inhoudsmaten van 150 tot 180 ml, maar ook een klein kopje met een inhoud van 100 ml is (speciaal voor espresso) beschikbaar. Het lijkt misschien milieu-onvriendelijk om voor plastic te kiezen, maar wist je dat ook deze bekers meerdere keren te gebruiken zijn en daarna gewoon kunnen worden afgevoerd met het plastic afval? Op deze manier werkt je bedrijf ook mee aan recycling voor een schoner milieu.
koffiebekers

Kartonnen koffiebekers

Kartonnen koffiebekers zijn over het algemeen iets duurder dan plastic bekertjes. Wat wel logisch is. Ze zien er beter uit, houden tóch wat fijner vast en zijn wat dikker zodat je je handen niet verbrand aan je hete bakkie troost. Ze zijn er in verschillende inhoudsmaten, van 100 tot wel 450 ml! Je hebt de keuze uit diverse bedrukkingen. Je kunt ook neutrale bekers bestellen en deze dan laten bedrukken met het logo van jouw bedrijf. Omdat steeds meer mensen coffee to go ontdekken, is het fijn als jij daar voor je buitendienstmedewerkers op kunt inspringen. Dat kan met hele handige extra dikke kartonnen koffiebekers met een speciaal deksel. Geen geknoei in de auto, maar wel een caffeïnekick voor je medewerkers. De gebruikte bekers kunnen gewoon bij het restafval of zelfs het oud papier. Vergeet niet de deksels in de plasticbak te doen!

Biologisch afbreekbaar?

Uiteindelijk is natuurlijk bijna alles biologisch afbreekbaar. Als je maar lang genoeg wacht. Maar wat nou als een plastic beker in de natuur (of berm) terecht komt? Het duurt dan enkele jaren voor deze helemaal verdwenen is. Bij een kartonnen beker gaat dat al wat sneller, met ongeveer een half jaar zie je er niks meer van. Maar wist je dat er ook echte biologisch afbreekbare koffiebekers bestaan? Al blijft het natuurlijk een naar gezicht als ze in de berm of het park belanden. Het blijft een kwestie van goede afspraken maken met betrekking tot het milieu. Daar wordt uiteindelijk ieder bedrijf beter van.