U wordt als consument vaak verleidt met groene stroom en duurzame energie. Het klinkt allemaal heel interessant maar wat is nou eigenlijk het verschil. Maakt het echt iets uit als je groene stroom koopt in plaats van grijze stroom. In deze blog zullen we deze onduidelijkheid ophelderen. Dit wordt gedaan door verschillende kenmerken van duurzame energie en groene energie op te noemen en dat te vergelijken met de traditionele grijze stroom. Hierdoor vergroot het uw inzicht en verkleint het de kans dat u een verkeerde keuze maakt op basis van valse argumenten. Kortom, in deze blog wordt besproken wat de reclames eigenlijk zeggen.

Wat is grijze stroom?

In veel reclames hebben ze het over groene stroom. Maar wat is grijze stroom dan? Is het echt zo slecht? Grijze stroom is eigenlijk alle energie behalve duurzaam opgewekte stroom. Grijze energie wordt dus opgewekt door middel van fossiele brandstoffen. Zoals u zonder twijfel weleens heeft meegekregen raken deze brandstoffen op. Bovendien komen tijdens het proces van verbranding gassen vrij die het milieu ernstig kunnen beschadigen. Nu is de vraag natuurlijk:’ waarom gebruiken we grijze stroom nog dan?’ Deze vraag is simpel te beantwoorden. Duurzame methoden van stroom opwekken halen niet genoeg rendement. Van de opgewekte stroom van een windmolen kan slechts minder dan 20% omgezet in stroom worden. Hierdoor zou je dus ontzettend veel windmolenparken moeten neerzetten en daar is nog weleens kritiek op door diverse instanties. Die instanties vinden namelijk dat een windmolen horizonvervuiling creëert. De meest rendabele bron van duurzame stroom is kernenergie. Deze methoden is echter niet zonder risico’s en mocht het misgaan zijn de gevolgen voor het milieu te desastreus.

Wat is nou groene energie?

Over groene energie hoort u in reclames alleen maar positieve berichten. Maar is dat echt zo? Groene energie is duurzaam opgewekte stroom. Dit kunnen windmolens, kerncentrales en zonnepanelen. Tijdens energiereclames zal u veel te horen hebben gehad over groene stroom krijgen. Eigenlijk is dit iet waar. Wat u door uw stopcontact krijgt is alsnog een mengsel van groene en grijze stroom. Dit komt omdat energiecentrales niet voor iedereen een andere kabel gaan aanleggen. Bovendien zouden ze die kabel ook nog eens moeten vervangen bij het overstappen. Dit zou veel te veel geld kosten om