Koud douchen. Wintertenen. Rookwolkjes uitblazen. Blauwe lippen. Bevroren gewrichten. Klinkt niet aantrekkelijk hè? Iedereen heeft warmte nodig. Een CV ketel is een goede oplossing hiervoor, maar het is geen koopje. Voor een goede CV ketel ben je toch wel al snel duizend euro kwijt. Je kunt nou niet zeggen dat iedereen dat zomaar heeft liggen. En als je het al hebt liggen geef je het waarschijnlijk liever aan iets anders uit. Een CV ketel huren kan de oplossing zijn voor dit probleem.

CV ketel huren: de voor- en nadelen

Als je een CV ketel huurt, hoef je die duizend euro niet in één neer te tellen. Je houdt het over om aan iets anders uit te geven. Er zijn namelijk meerdere manieren om geld uit te geven aan de warmte, een zonvakantie bijvoorbeeld. Een CV ketel huren is natuurlijk niet gratis, maar je bent per maand een kleiner bedrag kwijt dan een groot bedrag in één keer. Daarbij is de installatie en het onderhoud vaak bij de huurprijs inbegrepen. Je hoeft je geen zorgen te maken om een koolstofmonoxidevergiftiging.

Een nadeel van een CV ketel huren is natuurlijk dat je er geen eigenaar van bent. Als je (huur)contract afloopt lever je de CV weer in bij het verhuurbedrijf en zie je nooit meer iets van je huurcenten terug. Als je een CV ketel had gekocht had je hem mee kunnen nemen naar je nieuwe woning. Ook bij de keuze van het type en merk CV ketel kun je worden beperkt. Hoewel het afhangt van de CV installateur, ben je sowieso beperkter dan wanneer je een CV ketel zou kopen. Ten slotte betaal je bij een CV ketel huren vaak via automatische incasso (afhankelijk van de CV ketel rond de 25 euro per maand).

CV ketel kopen: de voor- en nadelen

Een CV ketel kost rond de duizend euro. De gemiddelde CV ketel gaat twaalf jaar mee. Uitgaande van de eerdere berekening (ongeveer 25 euro per maand), betaal je aan het eind van de rit 25 keer 12 maanden keer 12 jaar = 3600 euro. Dat is ruim 3,5 keer meer dan je voor een CV ketel betaalt als je hem koopt (uitgaande van duizend euro). Daarbij ben je eigenaar van de CV ketel als je hem koopt; een CV ketel huren heeft deze eigenschap natuurlijk niet. Aan de andere kant heb je de voordelen van een installatie- en onderhoudsmonteur bij het kopen van een CV ketel niet, bij een CV ketel huren wel. Al met al is een CV ketel kopen naar verloop van tijd goedkoper dan een CV ketel huren.