Als ondernemer ligt je focus natuurlijk op de verkoop van je producten en het creëren van een zo groot mogelijke omzet. Echter kun je ook veel geld verdienen door slimme keuzes te maken in je bedrijfsprocessen. Hieronder lees je diverse bespaartips om op een slimme manier geld te besparen.

Energiebesparing

De laatste jaren wordt er ontzettend veel aandacht besteed aan energiebesparing. Enerzijds is dit een stuk beter voor het milieu en anderzijds is het ontzettend gunstig voor je portemonnee. Er zijn tal van manieren te bedenken om te besparen op energie. Vervang bijvoorbeeld alle verlichting door LED verlichting en kijk kritisch of wel alle verlichting nodig is.

Slimme deuren

Een andere manier waarop je gemakkelijk energie kunt besparen is het regelen van de temperatuur. Op kantoren wordt het vaak al ver voordat de eerste werknemer binnen is warm gestookt. Super zonde natuurlijk. Ook wordt er veel warmte verloren door deuren en ramen die open blijven staan. En wanneer je gebruik maakt van een koelcel dan kun je veel kou verliezen doordat de deuren constant open gaan. Kies voor automatisch sluitende deuren of voor speciale koelceldeuren om dit te voorkomen. Deze speciale koelceldeuren zorgen voor optimale isolatie en voorkomt dat de kou op die manier verloren gaat.

Op de werkvloer

Ook op de werkvloer kun je met kleine aanpassingen ontzettend veel geld besparen. Heb je er bijvoorbeeld al eens aan gedacht om de bedrijfsruimten overdag schoon te laten maken? De arbeidskosten van schoonmakers zijn dan een stuk lager dan in de avond. Daarnaast is het beter om kantoorartikelen groot in te kopen zodat je mooie kortingen bij de leverancier kunt bedingen.

Voorkom verspilling

Ook bij je werknemers is veel winst te behalen en als je het goed doet zullen ze er niet eens zoveel van merken. Een grote kostenpost binnen veel kantoren is het gebruik van kantoorartikelen voor privé doelen. Ontzettend veel notitieblokken, pennen en markers worden mee naar huis genomen. Een volledig verbod hierop wordt waarschijnlijk niet gewaardeerd door je werknemers. Wel kun je het in de hand houden door bijvoorbeeld de receptioniste hier verantwoordelijk voor te maken. Zorg dat alles geregistreerd wordt wat meegenomen wordt en je zult zien dat het aantal meegenomen spullen zal afnemen. En vraag je werknemers bijvoorbeeld om de computer op slaapstand te zetten wanneer ze langere tijd weg zijn. Zo bespaar je overal een beetje op en alle kleine beetjes helpen.

Verantwoord op weg

Als onderneming heb je een of meerdere auto’s nodig om jezelf en je medewerkers te kunnen vervoeren. Veel ondernemers staan voor het dilemma om een auto te kopen of te leasen. Voor iedere situatie is het natuurlijk verschillend, maar in veel gevallen blijkt het leasen van een auto een stuk goedkoper te zijn dan het kopen van een auto.

Daarnaast is het goed om je werknemers enkele gedragsregels mee te geven met betrekking tot het rijden in een lease auto. Zo kun je bijvoorbeeld 15% aan brandstofkosten besparen als je kiest voor een rustige rijstijl. Kijk je over een heel jaar en heb je meerdere auto’s dan kun je hier al heel wat geld op besparen. Daarnaast is het natuurlijk ook een stuk verantwoorder om zo de weg op te gaan.

Met bovenstaande tips kun je al snel een mooi bedrag per maand besparen. Zie je het wel zitten? Start dan vandaag nog en kijk over een maand wat deze slimme keuzes doen voor je portemonnee.