Ieder bedrijf krijgt er mee te maken, calamiteiten op de werkvloer. In het geval van brand moet er iemand zijn die gespecialiseerd is in brandveiligheid. Zo kan er bij dit noodgeval adequaat gereageerd worden. Het is daarom van groot belang dat in uw bedrijf er mensen met een BHV-diploma rondlopen. BHV staat voor bedrijfshulpverlening. Deze cursus moet door minimaal één van uw werknemers behaald zijn. De cursus bedraagt ongeveer een dag en resulteert hopelijk aan het einde van de dag met een diploma. Dit diploma betekent dat uw bedrijf Arbo vriendelijker te werk kan gaan en op een goede manier kan optreden indien er noodgevallen zich voordoen.

Hoe ziet een BHV dag eruit?brandveiligheid

Indien u de BHV-cursus gaat doen, dient u een tijd en dag af te spreken. Vaak wordt er een locatie aangewezen waar u naartoe dient te komen. De BHV-cursus wordt gegeven door professionele docenten met een enorme berg aan praktijkervaring. In het begin van het dagdeel wordt er veel theorie behandeld. Waar zitten de nooduitgangen in uw pand? Waar bevindt de brandslang zich? Waar ligt de brancard? Dit soort vragen worden lang niet altijd beantwoordt. Veel werknemers zijn niet op de hoogte van deze ‘randzaken’. Middels de BHV-cursus wordt er een eye opener gegeven aan de werknemers. Want, wat weten jullie eigenlijk wel? Wat doen jullie als het pand nu in de brand vliegt? Het eerste dagdeel is veel theorie en het creëren van inzicht over bedrijfsveiligheid.

Brandveiligheid tijdens de BHV cursus

Na het eerste dagdeel waarin veel theorieën zijn besproken, is het zaak om de theorieën ook in de praktijk te kunnen toepassen. Wat moet je doen indien iemand onwel wordt? Het geven van mond-op-mond beademing behoort tot een van de praktijk opdrachten. Net als het reanimeren, een zeer belangrijk onderdeel binnen de cursus. Indien je deze vaardigheid beheerst, kun je levens redden. Het uiteindelijke doel van BHV is het bewust worden van de pijnpunten die er zijn, deze pijnpunten aan het ligt brengen, en zelf de verantwoordelijkheid kunnen nemen om iemand te redden uit een gevaarlijke situatie.