Banksy is een bekende kunstenaar. Vooral bekend om zijn spraakmakende stunts waar ik later in het artikel op terugkom. Vaak is een Banksy schilderij te herkennen aan het feit dat humoristische beelden worden gecombineerd met een slagzin. Vaak geeft een Banksy schilderij een antikapitalistische en pacifistische boodschap. Dit is ook in de afbeelding te zien is waar Samuel L. Jackson en John Travolta een banaan vasthouden in plaats van een pistool. Dit schilderij is gemaakt op basis van een bekende film scène uit de film “Pulp Fiction”.

Waar kan je een Banksy schilderij bewonderen?

Banksy schilderijIn Nederland kun je verschillende Banksy schilderijen bewonderen. In Amsterdam kun je terecht in het MOCO-museum. Gevestigd in Amsterdam biedt dit museum een unieke kans voor een Banksy liefhebber. Bekende schilderijen worden tentoongesteld. Het MOCO-museum is gevestigd op het museumplein en naast het Van Gogh museum.

Duurste Banksy schilderij

Banksy heeft ondanks het feit dat hij antikapitalistische boodschappen verspreidt wel degelijk dure schilderijen verkocht. Vaak ging een groot deel van die opbrengsten naar goede doelen. Een Banksy schilderij genaamd “keep it spotless” leverde op de veiling ruim 1 miljoen euro op. Een deel van dit geld werd gebruikt voor de aids bestrijding in Afrika.

Opmerkelijkste kunstwerken Banksy

Banksy staat erg bekend om zijn opmerkelijke projecten. Deze producten kregen doorgaans veel publiciteit. Zoals eerder verwezen is Banksy een pacifist. Hiernaar verwees hij regelmatig door middel van spraakmakende kunstwerken. Zo schilderde hij bijvoorbeeld in een pinguïn gebied en schilderde:”We’re bored of fish” in twee meter hoge letters. Banksy plaatste meerdere keren zijn werken ongezien in meerdere musea in New York. Dit deed hij ook in het British Museum in Londen. Echter voegde dit museum het Banksy schilderij toe aan de permanente collectie. Banksy schilderde ook negen schilderijen waaronder een schilderij waar een ladder van onder- tot bovenaan de muur te zien is. Het meest recente project van Banksy is Dismaland, een parodie op Disneyland. Het is een zogenaamd antipretpark. Het personeel doet in plaats van aardig en enthousiast het tegenovergestelde en het park ziet er verlaten uit.