Totaal ondernemer.nl

De werking van outplacement

Ontslag is natuurlijk nooit fijn. Wel is er een oplossing om de situatie iets te verzachten: er kan een outplacementtraject worden aangeboden. In geval van outplacement zal de werknemer worden ondersteund en geadviseerd bij het vinden van nieuw werk. Je zult deze term vaak horen in geval van onvrijwillig ontslag.

Als je een goede werkgever hebt (gehad), dan zal deze vaak ter compensatie van je onslag een outplacementbudget aanbieden. Dit zal een bedrag zijn tussen de 5.000 en 15.000 euro, waarmee je de mogelijkheid krijgt om een outplacementbureau in te gaan huren. Het outplacementtraject dat je dan vervolgens in gaat zal tussen de zes en negen maanden lang duren. In het geval dat jij als ex-werknemer mag gaan kiezen bij welk bureau je dit traject wilt gaan volgen, is het zeker aan te raden om eerst eens met een aantal van deze outplacementbureaus te gaan babbelen. Op deze manier kan je makkelijker inzien welk bureau het beste bij jouw persoonlijke behoeften past.

Tijdens het eerste gesprek dat gevoerd wordt met een professionele coach eerst geprobeerd te achterhalen hoe je het ontslag (mentaal) hebt verwerkt. Zo zal een gedwongen ontslag namelijk een hele grote invloed op je leven hebben. Dit zal in de eerste plaats gewoon komen doordat je inkomen sterk wordt verminderd, maar je vaste lasten als verzekeringen of de huur wel gewoon door blijven lopen. Ook zal tijdens ontslag je eventueel opgebouwde pensioen stop worden gezet. Daarnaast zal ook op emotioneel level het ontslag hard binnenkomen: je kunt je afgewezen voelen door wat er is gebeurd, zelfs als het ontslag alleen maar op basis van financiële redenen werd toegepast. Het is dus erg belangrijk om hier met je coach over te praten, en wanneer je je over het ontslag hebt gezet, je te richten op de toekomst en het vinden van een nieuwe baan. Daarmee zullen ze je bij een outplacementbureau proberen te helpen.